Home » Hoe u een afvoerstop voor een badkuip verwijdert

Hoe u een afvoerstop voor een badkuip verwijdert

Verwijder de stop van uw badkuip om leidingen vast te zetten en verstoppingen in de afvoer te verwijderen.

Het bad speelt een essentiële rol in huis. Het biedt ruimte om kinderen en huisdieren te wassen zonder er rommel van te maken, maar het geeft volwassenen ook de mogelijkheid om achterover te leunen en te ontspannen terwijl ze een bad nemen . Als u klaar bent, kunt u eenvoudigweg de badkuipstop openen, zodat het water kan weglopen.

Als het water echter niet wegloopt of als u een lek in de afvoerleiding opmerkt , moet u de afvoerstop van het bad verwijderen om toegang te krijgen tot de leidingen. Afhankelijk van het type badkuipstopper dat u heeft, kunt u dit proces binnen enkele minuten voltooien zonder gereedschap te gebruiken, of kan het tijd en vaardigheid vergen om de badkuipstopper veilig te verwijderen zonder het geheel te beschadigen.

Ontdek hoe u een badkuipafvoerstop verwijdert met deze informatieve gids.

Soorten afvoerstoppers voor badkuipen

Een badkuipafvoerstop is de naam die wordt gegeven aan de badkuip die wordt gebruikt om de afvoer af te sluiten. Wanneer de afvoer gesloten is, blijft er water in de badkuip achter, waardoor volwassenen, kinderen en huisdieren een bad kunnen nemen zonder dat het water wegloopt. Badafvoerstoppers zijn er in verschillende soorten, waaronder:

 • Heffen en draaien
 • Teenaanraking
 • Duwen trekken
 • Pop-up
 • Draai het om
 • Trip-hendel

De methode en het gereedschap dat nodig is om een ​​badkuipafvoerstopper te verwijderen, zijn afhankelijk van het type stop. Een opklapbare badkuipstopper kan bijvoorbeeld zonder gereedschap worden verwijderd, terwijl voor een pop-up afvoerstopper het gebruik van een schroevendraaierset en een kanaaltang nodig is om de gehele badkuipstopper en de afvoerconstructie die door de afvoeropening is geschroefd veilig te verwijderen. overloop afvoer.

Badafvoerstopper verwijderen

Identificeer het type badkuipafvoerstop dat u heeft voordat u probeert deze te verwijderen. De verwijderingsmethode is afhankelijk van een nauwkeurige identificatie.

Lift-and-turn badkuipstopper

Hef-en-draai-afvoerstoppers voor badkuipen zijn te herkennen aan de kleine knop met schroefdraad aan de bovenkant van de stop. Draai de knop naar links of rechts om de badkuipstopper te bedienen. In de meeste gevallen wordt de afvoer gesloten door de knop met de klok mee te draaien, terwijl door hem tijdens het optillen tegen de klok in te draaien de afvoer wordt geopend.

U kunt een draai-en-draai-afvoerstopper in slechts een paar stappen verwijderen:

 1. Draai de knop tegen de klok in om de afvoer te openen. 
 2. Blijf aan de knop draaien totdat deze loskomt van de bout in het midden van de afvoerstop.
 3. Als de knop aan de stop is bevestigd, draait u het hele deksel om toegang te krijgen tot de bout van de afvoerstop.
 4. Gebruik een schroevendraaier of tang om de bout van de afvoerstop los te draaien
 5. Til de afvoerstop uit de afvoer.

Sommige hef-en-draai-stoppers hebben een eenvoudige draaisluiting om de afvoerstopper op zijn plaats te houden. Als u een van deze producten heeft, kunt u de stop niet losdraaien. Draai in plaats daarvan het deksel van de afvoerstop totdat het goed is uitgelijnd en trek het omhoog om het deksel van de stop te verwijderen.

Zorg ervoor dat u de stop controleert op schade of overmatige slijtage voordat u deze opnieuw installeert.

Toe-Touch badkuipstopper

Toe-touch badkuipafvoerstoppers hebben vaak een platte, ronde vorm die volledig glad is of gegraveerd met het woord ‘Push’ om aan te geven hoe de afvoerstopper werkt.

 1. Druk met uw hand of voet op de afvoerstop. Eén druk sluit de afvoer en een tweede druk opent de afvoer.
 2. Duw de stop zo dat deze zich in de open positie bevindt.
 3. Draai het deksel van de afvoerstop om het los te maken van de stop en toegang te krijgen tot de bevestigingsschroef. 
 4. Gebruik een schroevendraaier of tang om de bevestigingsschroef uit de afvoerdwarsbalk te draaien.
 5. Til de afvoerstop uit de afvoer.

Push-Pull badkuipstopper

Push-pull badkamerafvoerstoppers lijken op hef-en-draai-stoppers, behalve dat de knop bovenop een push-pull-stopper meestal breder en gladder is dan de knop op een lift-en-draai-stopper. Push-pull badkamerstoppers zijn eenvoudig te gebruiken: Duw gewoon de stop naar beneden om de afvoer te sluiten of trek de knop omhoog om de afvoer te openen.

Voordat u probeert een push-pull-afvoerstopper voor een badkuip te verwijderen, controleert u de knop aan de bovenkant van de stop om te bepalen of deze is bevestigd of dat de knop een afzonderlijk onderdeel is dat kan worden losgeschroefd en verwijderd.

Als de knop gescheiden is:

 1. Draai hem met de klok mee om hem los te draaien.
 2. Verwijder de knop om toegang te krijgen tot de bevestigingsbout.
 3. Gebruik een schroevendraaier of een tang om de bevestigingsbout van de afvoerdwarsbalk los te draaien
 4. Til de stop uit de afvoer.

Als de knop aan de stop is bevestigd:

 1. Draai de gehele afvoerstop om deze los te draaien van de dwarsbalk.
 2. Til de afvoerstop uit de afvoer.

Pop-up badkuipstopper

Pop-up-badstoppers zijn een van de meest gecompliceerde stijlen die er zijn. Ze bestaan ​​uit een hendel die op de overloopplaat is gemonteerd en die is aangesloten op een stangenstelsel dat verticaal door de overloopafvoer naar beneden valt. De stang is verbonden met een veer die bovenop een horizontale tuimelaar zit. De tuimelaar loopt vervolgens door de afvoerleiding van het bad om de beweging van een opklapbare aftapplug te regelen.

Wanneer de hendel naar de open positie wordt gedraaid, wordt de veer samengedrukt, waardoor de tuimelaar naar beneden wordt gedrukt en de plug omhoog komt. Wanneer de hendel in de gesloten stand staat, oefent de veer geen druk uit op de tuimelaar, waardoor deze omhoog kan draaien en de aftapplug kan sluiten.

Een pop-up-badstopper verwijderen:

 1. Zet de hendel in de open stand om toegang te krijgen tot de stekker en de tuimelaar.
 2. Gebruik uw vingers of een tang om de zijkanten van de afvoerstop in te drukken en deze uit de afvoer te trekken. Als dit correct wordt gedaan, moeten de plug, de stop en de tuimelaar allemaal tegelijkertijd naar buiten komen.
 3. Gebruik een schroevendraaier om de overloopplaat los te draaien en te verwijderen, waarbij u de schroeven op een veilige plaats bewaart.
 4. Trek het stangsamenstel, inclusief de hendel, stang en veer, voorzichtig uit de overloopafvoerpijp.

Wanneer u dit type afvoerstopper opnieuw installeert, moet u de plug en de tuimelaar plaatsen voordat u de veer, de hendel en de stang opnieuw installeert.

Flip-It badkuipstopper

Flip-it badkuipafvoerstoppers zijn het gemakkelijkst te verwijderen type. Ze bestaan ​​uit een eenvoudige stop die met behulp van een hendel een pakking uitzet of samentrekt om de afvoer te openen of te sluiten. Omdat deze stoppen alleen worden vastgezet door een O-ring die in de afvoer zit, zijn ze eenvoudig te verwijderen en hebben ze geen gereedschap nodig.

 1. Klap de hendel op de afvoerstop open.
 2. Pak de afvoerstop stevig vast en trek deze omhoog om deze uit de afvoer te verwijderen.

Voer na het verwijderen een snelle inspectie uit op tekenen van overmatige slijtage of schade. Spoel vervolgens de stop af en leg hem opzij totdat u klaar bent om hem opnieuw te installeren.

Badstop met hendel

Badstoppen met uitschakelhendel zijn gemakkelijk te herkennen aan de hendel op de overloopplaat en de aangesloten afvoerplunjer, die omhoog of omlaag beweegt om de afvoer te openen of te sluiten, afhankelijk van de positie van de hendel. Dit type badkuipstopper heeft een stangsamenstel dat loopt vanaf de hendel op de overloopplaat, door de overloopafvoer en door de badkuipafvoerleiding om verbinding te maken met de afvoerplunjer.

Vanwege het complexe ontwerp kunnen badkuipstoppers met een hendel lastig te verwijderen zijn.

 1. Zet de hendel in de open positie.
 2. Gebruik een schroevendraaier om de schroeven op het overlooprooster te verwijderen.
 3. Verwijder het overlooprooster en plaats de schroeven op een veilige plaats
 4. Trek voorzichtig de gehele afvoerstop naar buiten, inclusief de uitschakelhendel, de stangen en de plunjer.

Nadat u de afvoerstop van de badkuip hebt verwijderd, kunt u de afvoerstop inspecteren, verstoppingen in de afvoer verwijderen en eventuele schade aan de afvoerleiding repareren voordat u de afvoerstop opnieuw installeert. Als er echter tekenen zijn van overmatige slijtage, zoals roest of scheuren, kunt u het beste de afvoerstop van het bad vervangen.

Article Resources

Bath Arcadia
Bath Arcadia