Home » Hoe u ijsdammen van uw dak kunt voorkomen en verwijderen

Hoe u ijsdammen van uw dak kunt voorkomen en verwijderen

IJsdammen ontstaan ​​wanneer de sneeuw die zich op het dak heeft opgehoopt, smelt en naar het dakgootsysteem loopt. Terwijl het smeltwater in het dakgootsysteem stroomt, koelt het af en begint het te bevriezen. Geleidelijk aan vormt zich ijs in de goot, waardoor een ijsdam ontstaat. Wanneer dit gebeurt, kan het gewicht van het ijs het dakgootsysteem beschadigen.

Bovendien voorkomt de ijsdam dat water uit het huis wegstroomt, waardoor water door de dakspanen sijpelt, waar het bevriest, uitzet en uiteindelijk de dakspanen losmaakt. Zodra dit gebeurt, kan het water het dak binnendringen en grote waterschade, houtrot en schimmelgroei veroorzaken. Hier leest u hoe u ijsdammen van uw dak kunt voorkomen en verwijderen.

Wat is een ijsdam en hoe ontstaan ​​ze?

Een ijsdam is in wezen een blok ijs dat zich vormt in het dakgootsysteem van het huis. Naarmate het groeit, voorkomt het dat het dakgootsysteem water uit het huis afvoert. Het kan ook het dak beschadigen, het dakgootsysteem te zwaar belasten en leiden tot waterschade en houtrot.

IJsdammen ontstaan ​​door een verschil in temperatuur tussen het dak en de dakrand. Normaal gesproken passeert een derde van alle warmte die uit het huis ontsnapt via de zolder voordat deze via het dak naar buiten komt. Deze hitte verhoogt de temperatuur van het dak, waardoor de sneeuw smelt. De temperatuur van de dakrand is echter doorgaans lager dan de temperatuur van het dak, dus het smeltwater stroomt in de dakrand en bevriest, en bouwt zich geleidelijk op tot het punt dat het een ijsdam wordt.

Als er een aanzienlijk temperatuurverschil is tussen het dak en de dakrand, zal er waarschijnlijk ijsdamming optreden. Hoe groter het verschil, hoe groter de kans op ijsdamvorming. Met dit in gedachten is het belangrijk om te leren hoe je ijsdammen kunt voorkomen en verwijderen.

Veiligheidsoverwegingen

Bij het omgaan met een bestaande ijsdam moeten doe-het-zelvers en professionals voorzichtig zijn om te voorkomen dat ze het dak beschadigen of gewond raken tijdens het verwijderen.

Tijdens het verwijderen van een ijsdam kunnen grote stukken ijs of hangende ijspegels van het dak vallen. Het is dus geen goed idee om een ​​ijsdam te verwijderen terwijl je op de grond staat. Ook voor degenen die ervoor kiezen om op het dak of op een ladder te werken, bestaat er een aanzienlijk valrisico.

De persoon die de ijsdam kapot maakt, moet vanuit een veilig uitkijkpunt op het dak werken en ervoor zorgen dat hij of zij veilig is aangesloten op valbeveiligingsapparatuur om letsel te voorkomen als hij uitglijdt of struikelt. Bovendien mogen doe-het-zelvers bij het smelten van de ijsdam nooit steenzout vervangen door calciumchloride. Hoewel calciumchloride veilig is voor dakshingles en vegetatie, vormt steenzout een risico voor het huis en het plantenleven.

3 manieren om ijsdammen te verwijderen

1. Smelt ijsdammen met calciumchloride

Het gebruik van een chemische verbinding om ijsdammen te smelten is een uitstekende manier om dit probleem op te lossen, hoewel het essentieel is om veilige producten te vinden voor gebruik op dakspanen en rond vegetatie. Met dit in gedachten mag de doe-het-zelver hiervoor nooit steenzout gebruiken. Gebruik in plaats daarvan calciumchloride of een soortgelijk ijssmeltproduct.

Vul een lange buissok of panty-legging met calciumchloride, knoop de uiteinden af ​​met een touwtje en hang elke sok over de dam. U kunt een dakhark of iets dergelijks gebruiken om de sok zo te positioneren dat deze een centimeter over de dakrand hangt. Terwijl calciumchloride het ijs doet smelten, ontstaat er een kanaal door de dam, waardoor eventueel extra water vrij kan stromen. De kanalen kunnen echter snel vol raken als er de volgende dagen nog meer sneeuw valt. Het is dus essentieel om het dak sneeuwvrij te houden met een dakhark terwijl de ijsdam aan het smelten is.

2. Smelt ijsdammen met heet water of stoom

Heet water is een van de beste manieren om een ​​ijsdam te verwijderen. Er is weinig risico dat het water de vegetatie of de dakspanen beschadigt, maar het kan een tijdje duren voor een doe-het-zelver om dit proces te voltooien. Begin met het aansluiten van een tuinslang op de warmwaterafvoer van de wastobbe of wasmachine. Draag de tuinslang naar de ijsdam en begin de ijsdam geleidelijk te smelten met het hete water. Vermijd het direct tegen de dakspanen richten van het water onder druk, omdat dit ervoor kan zorgen dat de dakspanen omhoog komen en van het dak wegtrekken.

Huiseigenaren kunnen professionals inhuren om de ijsdam met heet water te smelten of commerciële stoomapparatuur gebruiken. Pro’s hebben de kennis en ervaring om de ijsdam snel en efficiënt te elimineren, terwijl ze gedetailleerde veiligheidsprotocollen volgen om letsel te voorkomen.

3. Verbreek de ijsdam

Hoewel het mogelijk is een ijsdam fysiek te breken door voorzichtig een hamer en een beitel te gebruiken, is deze methode aanzienlijk gevaarlijker dan proberen deze te smelten. Deze methode wordt niet aanbevolen voor doe-het-zelvers, omdat ze het dak of het dakgootsysteem kunnen beschadigen terwijl ze er met een hamer op slaan, wat in de toekomst tot meer problemen kan leiden. Bovendien kan het breken van een ijsdam ervoor zorgen dat grote ijspegels, ijsplaten en brokken ijs van het dak glijden of vallen, waardoor de doe-het-zelver en iedereen in de buurt gevaar loopt.

Als het opbreken van de ijsdam de beste optie lijkt, kun je het beste een professionele ploeg inschakelen om de klus te klaren. Pro’s hebben de ervaring, vaardigheden en het juiste gereedschap direct beschikbaar om dit soort werk aan te pakken, zodat er minder risico is op letsel of schade aan eigendommen.

Hoe ijsdammen te voorkomen

Hark sneeuw van het dak

Een van de beste manieren om te voorkomen dat zich ijs vormt op een oprit, is door de oprit te scheppen nadat het heeft gesneeuwd. Op dezelfde manier kunnen doe-het-zelvers de vorming van ijsdammen voorkomen door de sneeuw van het dak te verwijderen. Als er geen sneeuw op het dak ligt, kan deze niet smelten en ijsdammen vormen.

Gebruik een lichtgewicht dakhark met een lange verlenging om sneeuw veilig van het dak te harken. Idealiter zal de uitbouw lang genoeg zijn zodat de doe-het-zelver vanaf de grond kan werken, terwijl hij ver genoeg van het huis verwijderd blijft om sneeuw en ijs te vermijden wanneer deze van het dak wordt getrokken. Nadat u de sneeuw hebt verwijderd, klimt u naar de dakrand en verwijdert u eventuele bladeren of takken die zich mogelijk in het dakgootsysteem hebben opgehoopt.

Dicht luchtstroomlekken af ​​en ventileer de zolder

Warmte uit het huis die ontsnapt via gaten rond de binnenmuren , inlaatopeningen of flitsen kan ervoor zorgen dat de sneeuw op het dak smelt en ijsdammen vormt. Doe-het-zelvers kunnen de warmtestroom naar het dak verminderen door deze gaten af ​​te dichten. Op dezelfde manier kunt u de ventilatieopeningen in de badkamer of de droger omleiden, zodat ze via een buitenmuur naar buiten komen in plaats van via de zolder.

Huiseigenaren kunnen ook zolderopeningen langs de onderkant van de dakrand installeren om de zolder te ventileren, waarbij warme lucht via de zolderopeningen vrijkomt voordat deze zich direct onder het dak ophoopt. Het installeren van een efficiënt ventilatiesysteem voor de woning is werk voor een professional.

Zolderisolatie aanbrengen

De warmteoverdracht door het dak en in de sneeuw zorgt ervoor dat de sneeuw smelt en naar het dakgootsysteem stroomt, waar het bevriest en ijsdammen vormt. Door zolderisolatie te installeren , kan de huiseigenaar de warmteoverdracht via het dak verminderen, waardoor de snelheid waarmee de sneeuw smelt wordt vertraagd. Dit helpt niet alleen ijsdammen te voorkomen, maar verbetert ook de efficiëntie van het huis. Zolders vereisen echter een goede ventilatie om ophoping van vocht te voorkomen. Om te voorkomen dat de ventilatie van de zolder per ongeluk wordt belemmerd, kunt u deze klus het beste aan een professional overlaten.

Voeg verwarmde ontdooikabels toe

Een goede manier om ijsdammen te voorkomen is het installeren van verwarmde ontdooikabels. Deze kabels zijn ontworpen om ijsvorming op het dak en de dakgootsystemen te voorkomen. Doe-het-zelvers of professionals kunnen deze kabels installeren door de kabels door de dakgoten naar het dak te leiden. Zet de kabels vast met behulp van de door de fabrikant geleverde bevestigingsmiddelen en sluit de kabels aan op een stopcontact aan de buitenkant om de dakgoten en het dak te verwarmen.

Houd er rekening mee dat deze optie alleen mag worden gebruikt als het dak sneeuw- en ijsvrij is. Het is ook absoluut noodzakelijk om ontdooikabels te vinden die speciaal zijn gemaakt voor dak- en dakgootinstallaties. Bovendien moet de doe-het-zelver voorzichtig te werk gaan om beschadiging van de kabels te voorkomen bij het harken van sneeuw van het dak.

Wanneer moet u een professional bellen?

IJsdammen kunnen problematisch zijn vanwege de locatie waar ze ontstaan ​​en de aanhoudende bevriezing veroorzaakt door sneeuw en smeltwater. Doe-het-zelvers die zich ongemakkelijk voelen bij het beklimmen van een ladder of bij het werken op het dak in gladde omstandigheden, moeten contact opnemen met een professional om bestaande ijsdammen te verwijderen en preventieve systemen te installeren, zoals ontdooikabels.

Sommige aspecten van de preventie van ijsdammen kunnen het beste aan de professionals worden overgelaten, waaronder het installeren van zolderisolatie, het dichten van luchtstroomlekken, het omleiden van ventilatie in huis en het toevoegen van zolderventilatie om de zolderventilatie te verbeteren. De meeste huiseigenaren hebben er baat bij om professionals in te huren om ijsdammen met stoom te smelten of ijsdammen fysiek af te breken.

Article Resources

Bath Arcadia
Bath Arcadia