Home » Wat is een waterfilter voor het hele huis en heb ik er één nodig?

Wat is een waterfilter voor het hele huis en heb ik er één nodig?

Klaar met de kan- en kraanfilters? Ontdek welk type waterfilter voor het hele huis geschikt voor u is.

Helaas bevat sommige kraan- en bronwater verontreinigende stoffen, en zelfs als het water op de juiste manier wordt gereinigd, kunnen ongewenste toevoegingen afkomstig zijn van oude hardware in de leidingsystemen. Filtersystemen voor thuis kunnen de waterkwaliteit verbeteren. Ze verwijderen chemicaliën en verontreinigende stoffen, verbeteren de geur en smaak van water en beschermen de leidingen in huis.

De meest betaalbare en populaire opties zijn kan- en kraanfilters die kook- en drinkwater reinigen, maar misschien heb je een robuuster systeem nodig. Een waterfilter voor het hele huis zuivert het water daar waar de hoofdwaterleiding uw huis binnenkomt. Het zorgt ervoor dat het water dat uit elke kraan, kraan of douchekop stroomt, vers wordt gefilterd.

Omdat systemen voor het hele huis in het hele huis werken, zijn ze duur. Voordat u er een koopt, moet u weten hoe het werkt en wat de beperkingen zijn.

Wat is een waterfilter voor het hele huis?

Een waterfilter voor het hele huis is een filtersysteem dat specifieke verontreinigingen verwijdert uit het water dat uw huis binnenkomt. Het wordt meestal in de buurt van de waterafsluitklep van uw huis geplaatst, zodat het water opvangt bij de bron van uw bestaande leidingen. Verschillende soorten waterfilters richten zich op veelvoorkomende verontreinigingen in het water van uw huis.

U wilt bijvoorbeeld de waterhardheid verminderen, sedimenten verwijderen of de chloorgeur elimineren. Met een waterfilter voor het hele huis kunt u deze specifieke problemen aanpakken en direct op het punt van binnenkomst (POE) corrigeren.

Waar drinkwater vandaan komt

Drinkwater dat uw kraan bereikt, komt uit een natuurlijke bron, zoals een rivier, meer, watervoerende laag of beek. Gemeentelijk water is afkomstig van deze bronnen en regenwateropvangplaatsen. Sommige huizen worden bediend door particuliere bronnen die rechtstreeks zijn aangesloten op ondergrondse reservoirs.

Gemeentelijk water gaat door een behandelingscentrum dat het reinigt en filtert voordat het aan u en uw buren wordt gedistribueerd. Veel behandelcentra zijn echter niet opgezet om alle verontreinigende stoffen te behandelen, vooral niet de stoffen die nog niet gereguleerd zijn door de Amerikaanse Environmental Protection Agency. Bovendien kan schoon water verontreinigende stoffen opnemen uit verouderde infrastructuur en oude loden leidingen terwijl het van behandelcentra naar uw huis reist.

Als u bronwater gebruikt , wordt uw water rechtstreeks vanuit een ondergrondse watervoerende laag naar de leidingen van uw huis gepompt. Bronwater kan ijzer, sediment, slib, arseen en andere verontreinigingen bevatten. Het kan ook nodig zijn dat het pH-gebalanceerd is. De beste oplossing voor sommige van deze waterproblemen is een waterfiltratieoplossing, zoals een omgekeerde osmosesysteem. Toch kan hard water in uw was- en doucheaansluitingen uw sanitaire systeem beschadigen. In dergelijke gevallen kan een filter voor het hele huis helpen.

Hoe waterfiltratie in het hele huis werkt

In tegenstelling tot filters onder de gootsteen en op het aanrecht, die zich richten op specifieke kranen, wordt een waterfilter voor het hele huis bij de ingang van de leidingen geplaatst. De meeste mensen hebben een loodgieter nodig om deze complexe systemen op de juiste manier te installeren op locaties die toegankelijk zijn en in overeenstemming zijn met de goedkeuringsvereisten van de fabrikant. Een deel van de bestaande leiding moet worden verwijderd en vervangen door de filtereenheden.

Hoewel sommige doe-het-zelvers dit project misschien zelfstandig kunnen aanpakken, moeten de meeste mensen een loodgieter en een elektricien inhuren om ervoor te zorgen dat  de installatie correct wordt uitgevoerd.

De huidige filtermodellen voor het hele huis hebben doorgaans een voorfilter en een koolstoffiltereenheid. Er kunnen extra afsluiters, leidingaansluitingen en elektrische aarding nodig zijn om ervoor te zorgen dat het systeem goed werkt. Het filtersysteem wordt op een muur of vloer gemonteerd en het filter moet elke 6 tot 12 maanden vervangen worden.

Verschillende soorten waterfilters voor het hele huis

Er zijn verschillende soorten waterfilters voor het hele huis.

Regel een watertestkit voor thuis of een laboratoriumwateranalyse om de exacte verontreinigingen in uw water te bepalen. Selecteer vervolgens het meest geschikte waterfilter voor de problemen die de test aangeeft.

Dit zijn de meest voorkomende soorten filters:

Waterontharders

Een waterontharder verwijdert hard water, dat doorgaans een hoge concentratie aan opgeloste mineralen bevat, waaronder calcium en magnesium, waardoor uw vaat kalkachtig wordt, het wasgoed stijf wordt en de boiler moeilijk werkt. Hard water veroorzaakt kalkaanslag, verstopte leidingen en verminderde waterdruk . Beide verkorten de levensduur van uw apparaten aanzienlijk. Waterontharderfilters verwijderen de mineralen door ionenuitwisseling. Bij goed onderhoud hebben ze een gemiddelde levensduur van 15 jaar.

Sedimentfilters

Deze zorgen voor een schone en verfrissende watertoevoer door mechanische filtratie. Ze vangen en verwijderen fysiek veel verontreinigingen, waaronder vuil, grond en roestvlekken. Sedimentfilters hebben kleine poriën waar fijnstof doorheen kan. Ze vormen meestal de eerste verdedigingslinie voor een filtersysteem voor het hele huis, omdat ze doorgaans de effectiviteit van andere filters vergroten.

Ultraviolette zuiveringssystemen

Dit is het beste filter als u zich zorgen maakt over ziekteverwekkende micro-organismen, zoals bacteriën, parasieten, virussen en schimmels. Ultraviolette zuiveringssystemen gebruiken UV-licht om het DNA van levende organismen te beschadigen en verliezen hun vermogen om zich voort te planten of te verspreiden. Deze filters gebruiken geen chemicaliën.

Dit zuiveringssysteem is echter het meest effectief als het water eerst wordt behandeld met een ander filter. Wanneer het water voorgefilterd is, kunnen de ultraviolette waterfilters voor het hele huis 99,9% van de levende organismen in uw water neutraliseren.

Koolstoffilters

De primaire functie van dergelijke filters is het verwijderen van chloor en de chemische smaak en geur uit uw water. Wanneer water door de actieve kool stroomt, worden organische stoffen en chemicaliën opgevangen door absorptie, en komt er aan de andere kant schoon water tevoorschijn.

Zuurneutralisatoren

Deze zijn ideaal voor zuur water. Zuur water kan ernstige schade aan uw huishoudelijke apparaten en aan de gezondheid veroorzaken. Zuurneutralisatoren gebruiken calciet om de zuurgraad van water te verminderen. Wanneer water deze filters binnendringt, lost het calciet op, waardoor het water wordt geneutraliseerd en de pH stijgt.

Factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van een waterfilter voor het hele huis

De waterbron is een belangrijke overweging, en het type verontreiniging in uw water bepaalt welk filtersysteem het beste is voor uw gezin. Andere factoren waarmee u rekening moet houden, zijn de filtratiecapaciteit en de waterstroomsnelheid. De filtercapaciteit verwijst naar hoeveel water uw huishouden dagelijks gebruikt; waterstroom meet gallons per minuut.

Controleer of het door u gewenste systeem onafhankelijk is getest of gecertificeerd door betrouwbare certificatiebureaus. Als een erkende professional het filtersysteem installeert, kan dit worden gedekt door meerdere garanties en garanties.

Kosten zijn een essentiële factor. De prijs van een waterfiltersysteem voor het hele huis varieert sterk, dus u moet een model kiezen dat bij uw budget past. Vergeet niet om de installatie en de kosten van vervangende filters en onderdelen uit te rekenen.

Heeft u een waterfilter voor het hele huis nodig?

U weet dat u een waterfilter voor het hele huis nodig heeft als uit tests van de waterkwaliteit blijkt dat sommige verontreinigingen en problemen in uw water niet alleen met waterkan- en kraanfilters kunnen worden aangepakt. Mogelijk ziet u al enkele aanwijzingen in uw huis. Herhaalde problemen met de riolering, defecten aan apparaten en gezondheidsproblemen zijn tekenen dat een waterfilter voor het hele huis nuttig kan zijn.

Er zijn echter andere – mogelijk betere – keuzes als u alleen het drink- en kookwater hoeft te filteren. Een filter onder de gootsteen of op een aanrecht is kosteneffectiever.

Article Resources

Bath Arcadia
Bath Arcadia