Home » Zacht wit versus warm wit versus daglichtlampen: hoe u de juiste verlichting kiest

Zacht wit versus warm wit versus daglichtlampen: hoe u de juiste verlichting kiest

Het vinden van de juiste verlichting voor elke kamer in uw huis is essentieel. Hoewel kleurtemperatuur, helderheid , wattage en Kelvin allemaal een rol spelen, is de juiste balans waar het om gaat. In elke ruimte kun je verschillende graden van kleurtemperatuur hebben, een aanpak die warmte en dimensie kan toevoegen . Hier onderzoeken we de ins en outs van gloeilampen, zodat u voor elke kamer de perfecte lampen kunt vinden.

Veel voorkomende soorten huishoudelijke gloeilampen

De meeste gloeilampen die vaak in huizen worden gebruikt, zijn een van deze vier typen:

Gloeilamp: Gloeilampen worden meestal aangetroffen in apparaten zoals ovens en magnetrons. Ze verbruiken veel energie en branden snel op in vergelijking met andere soorten gloeilampen.

Compact Florescent (CFL): Deze spiraalvormige lampen zijn energiezuinig en gaan lang mee, en kunnen worden gebruikt in verlichtingsarmaturen voor buiten en binnen.

Halogeen: Halogeenlampen worden vaak aangetroffen in buitenverlichtingsarmaturen zoals spotlights en schijnwerpers, maar ze kunnen worden gebruikt voor inbouw- en railbinnenverlichting. Ze zijn minder energiezuinig dan CFL- en LED-lampen en worden warm tijdens gebruik.

LED: Deze duurzame lampen zijn energiezuinig en verkrijgbaar in verschillende kleurtemperaturen. Ze zijn ideaal voor gebruik in het hele huis.

Kleurtemperatuur versus helderheid

Houd bij het bepalen van de juiste lamp voor uw ruimte rekening met zowel de kleurtemperatuur (een essentiële factor bij het bepalen van de sfeer in de kamer) als de helderheid van de lamp . Helderheid is vooral belangrijk in taakruimtes zoals keukens , wasruimtes en kantoren, maar het vinden van de juiste tint of temperatuur van het licht kan het verschil zijn tussen een functionele ruimte en een ruimte die ronduit steriel aanvoelt.

Om het juiste licht voor elke kamer in uw huis te vinden, maakt u zich vertrouwd met een paar trefwoorden, waaronder Kelvin en watt.

Kelvin versus Watt

Hoewel het wattage soms de helderheid van een lamp kan bepalen, dient Kelvin een ander doel: het verwijst naar de warmte of koelte van het licht. Een lamp met een hoge Kelvin-waarde produceert een witter licht, terwijl een lamp met een lagere Kelvin-waarde warmer wit produceert.

Kelvin-waardering

Kelvins spelen een integrale rol bij het creëren van de juiste sfeer voor elke ruimte in uw huis. Naarmate u van een lagere naar een hogere Kelvin-waarde gaat, verandert de kleurtemperatuur om een ​​andere kleur licht te creëren.

<2000K-2600K (Warm Wit): Dit zorgt voor een warme en uitnodigende sfeer. De meeste lampen in huis vallen waarschijnlijk binnen dit bereik.

2700K-3000K (Zacht Wit): Zacht wit levert een geelachtig licht dat wit genoeg is om energie te brengen in woonkamers, eetkamers en andere verzamelruimtes.

3100K-4000K (helder wit): Hoewel u geen helder wit licht in uw hele huis wilt, kunt u wel kiezen voor helder wit licht als u een werkplaats, garage of andere utilitaire of taakgerichte ruimte in uw huis heeft.

5000K+ (daglicht): dit licht is zo koel dat het waarschijnlijk een blauwe tint heeft; een Kelvin-waarde van meer dan 5000 past het beste bij industriële ruimtes en andere niet-residentiële gebieden.

Watt

Watt is een maatstaf voor de energie die een gloeilamp elk uur verbruikt, hoewel de lumen (helderheid) per watt sterk varieert, afhankelijk van het type gloeilamp dat u gebruikt. Een gloeilamp met een hoger wattage verbruikt meer energie dan een gloeilamp met een lager wattage.

Vergelijking van lamp en wattlumen

  • 800 Lumen Gloeilamp = 60 watt
  • 800 Lumen Halogeen = 45 Watt
  • 800 Lumen LED = 9 Watt

Hoeveel licht heb je nodig per kamer?

In plaats van te kijken naar het wattage, Kelvin of het aantal lampen dat je lamp nodig heeft, moet je begrijpen dat lumen waarschijnlijk de belangrijkste factor zal zijn als het gaat om het bepalen van de juiste hoeveelheid licht voor een ruimte. Hoe de ruimte wordt gebruikt, heeft invloed op de hoeveelheid licht die nodig is. Keukens en badkamers zijn ruimtes waar doorgaans het meeste licht nodig is. Gangen bevinden zich aan de andere kant van de schaal, terwijl eetkamers zich ergens in het midden bevinden.

Gebruik deze gids om de juiste lichttemperatuur en lumen voor elke kamer te vinden:

  • Garage (helderwit): 8.000–10.000 lumen
  • Keuken en badkamer (warm licht): 6.000–8.000 lumen
  • Thuiskantoor/studeerkamer (helderwit): 5.000–7.000 lumen
  • Eetkamer (zacht licht): 3.000–5.000 lumen
  • Slaapkamers en woonkamers (zacht wit): 1.000–3.000 lumen
  • Gang (warm tot zacht licht): 500–1.000 lumen

Article Resources

Bath Arcadia
Bath Arcadia